Mi a családterápia?

A család- és párterápia egy rendszerszemléletű pszichoterápiás irányzat, ami a családdal, a párral való foglalkozás során a hangsúlyt a személyek közötti kapcsolatokra fekteti, ezen keresztül közelít a problémákhoz. A problémákat lehetőségekként kezeli, amik elősegíthetik egy új, a család, a pár számára kielégítőbb, boldogabb állapot létrehozását. Igyekszik feltárni a családok, párok erősségeit, erre épít a közös munka során.

Hogyan zajlik a család- és párterápia?

A terápia során ketten dolgozunk a párokkal, családokkal. Ez lehetővé teszi az ülések során történtek sokoldalú megközelítését, több szempont érvényesülését. Az ülésekre igyekszünk mindazokat a családtagokat meghívni, akiket érint a felmerülő nehézség, hogy közösen dolgozhassunk annak megoldásán.

A család- és párterápia módszertanára jellemző, hogy mind az ülések alatt és az ülések közötti időszakra adunk feladatot a pároknak, családoknak, hogy az elindult változások folytatódjanak, fennmaradjanak.

Egy ülés másfél óráig tart, és kéthetes gyakorisággal találkozunk a párokkal, családokkal. Általában 6-10 ülésre van szükség a család, a pár tempójától és a hozott problémától függően. Az ülések közben szoktunk tartani egy rövid szünetet, ami után visszajelzést adunk arról, amit tapasztaltunk. Munkánkat minden esetben a pszichológus etika és a titoktartás szabályai szerint végezzük.

Az első alkalommal megismerkedünk egymással, illetve a hozott nehézséggel. A 2.-3. alkalom táján kerül sor a szerződéskötésre, amikor meghatározzuk a találkozások célját, olyat, amivel mindenki egyetért. A terápia során előfordulhat, hogy új kérdések is felmerülnek: ilyenkor lehetőség van arra, hogy újra szerződjünk. Ha a család, a pár úgy érzi, hogy a kitűzött célt elértük, vagy hogy innentől kezdve már egyedül is tudnak dolgozni a kapcsolatukon, a terápiát lezárjuk. A lezárást követően 3-6 hónap után találkozni szoktunk egy alkalommal, hogy lássuk, hova jutottak, hogy alakul az életük.

www.csaladesparterapia.hu | Copyright © 2013-2016. Minden jog fentartva! | Jogi nyilatkozat | Az oldalon található tartalom kizárolagos tulajdonosa a Complexpert Kft.