Szabó-Tunkl Kata

Családi, párkapcsolati rituálék és jelentőségük a kapcsolatban

Családi, párkapcsolati rituálék
Bossard és Boll úgy írja le a családi rituálékat, mint „ismétlődő, értéktelített, szimbolikus társas tevékenységek, amelyek közvetítik a család tartós értékeit, attitűdjeit, céljait, s tulajdonképpen „a család kultúra magját képezik” . A családi rituálék három nagy csoportra oszthatók, ezek a:

  • családi ünnepek
  • családi hagyományok
  • ritualizált mindennapi családi interakciók

Bővebben: Rituálék...

Szabó-Tunkl Kata

Összeköltözzünk?

Hogy mi az összeköltözés megfelelő pillanata, arról egyrészt igen eltérő vélemények vannak, másrészt nem lehet általánosítani, mindig az adott pár kapcsolata, közös története, korábbi tapasztalataik határozzák meg, mikor merül fel –és először kiben- az erre való igény. Gyakran nem egyszerre érik meg a pár tagjaiban a döntés, s van úgy, hogy nincs is szükség igazi elhatározásra, mert szinte észrevétlenül már együtt is élnek a párok. Vannak olyanok, akik már néhány hét után összebútoroznak, de olyanok is akadnak, akik akár több éve együtt vannak, ám mégsem élnek együtt. Nincs tehát konkrét recept arra vonatkozóan, hogy mennyi idő után „szabad” összeköltöznie a párnak, azonban van néhány dolog, amit érdemes megfontolni előtte.

Bővebben: Összeköltözünk...?

Berta-Szalóki Sára

Mi történik miután a gyermekek kirepültek a fészekből?

Az életciklus személet a család fejlődését szakaszok sorozatára tagolja, melyeken a család áthalad. Természetesen nem minden családnál egyformán zajlanak le ezek a változások, mégis egy hasznos műveleti keretet ad a családokról való gondolkozáshoz. Különféle szerzők különböző számú életciklust különböztetnek meg modelljeikben. Az egyéni életciklus a családi életcikluson belül zajlik, és a kettő folyamatos kölcsönhatásban áll egymással. Mindegyik szakasznak megvannak a maga speciális feladatai (ahogy azt már bemutattuk az első gyermek születéséről szóló cikkünkben), önmagában is teljes egész, viszont egyben a következő szakasz alapja is – így ha nem sikerül kiteljesíteni az adott periódus fejlődési feladatát mielőtt a következőbe lépünk, akkor a fejlődés elakadhat, eltorzulhat. Nem arról van szó, hogy egy kompetens család stressz mentesen halad végig az életszakaszokon, hanem arról, hogy kellően rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodva a változásokhoz egy újfajta egyensúlyt hozzon létre.

Bővebben: Mi történik miután a gyermekek kirepültek...

Berta-Szalóki Sára

Bántalmazás a párkapcsolatban

„Megütött. Megalázott. Késsel fenyegetett. Hasba rúgott, pedig várandós voltam. Bezárt a lakásba. Elvette a pénzemet…”

Becslések szerint hazánkban minden 5. nő volt már bántalmazás áldozata. A bántalmazásnak nagy a látenciája, azaz sokszor nem derül rá fény. Egy kapcsolatban nem csak a férfi lehet bántalmazó, hanem a nő is, azonban ez utóbbi sokkal ritkább és még inkább igaz rá, hogy titokban marad. A bántalmazás nemcsak a párkapcsolatban jelenhet meg, de jelen cikk keretein belül csak ezzel fogunk foglalkozni.

Bővebben: Bántalmazás a párkapcsolatban...

Szabó-Tunkl Kata

Féltékenység

A féltékenység háttere
A féltékenység egy olyan érzelem, melyet mindannyian ismerünk, mindannyian megtapasztalhattunk már, s talán éppen ezért nem is könnyű definiálni. Pines szerint „a féltékenység összetett reagálás valamire, ami egy értékes kapcsolatot vagy annak minőségét fenyegeti”. A féltékeny személy az érzelmek széles palettáját átélheti: érezhet fájdalmat, haragot, dühöt, félelmet, megalázottságot, de ezekhez társulhat önvád, önsajnálat, vagy önmagának a vetélytárshoz való mérése. A féltékeny személy jellemzően fizikai tünetektől is szenved; izzad a tenyere, reszket, összeszorul a gyomra, alvás problémái lehetnek. Ismerős, ugye?

Bővebben: Féltékenység...

Berta-Szalóki Sára

Az első gyermek születése

Mikor érdemes gyermeket vállalni?
A gyermekvállalás nem csak életkor-függő. Akár éveket is készülhetünk rá, elolvashatunk temérdek gyermekneveléssel foglalkozó könyvet, kikérdezhetjük gyermekes barátainkat, rokonainkat, igazán sosem készülhetünk fel rá. Ami fontos az az, hogy a gyermekvállalás érett motívumok mentén történjen, azaz a pár legyen érzelmileg érett és a házasságuk legyen kiegyensúlyozott, valamint a gyermeket ne eszközként tekintsék valami más cél eléréséhez. Ez utóbbi leginkább akkor fordulhat elő, ha a pár tagjai úgy gondolják, a gyerek majd rendbe hozza, összetartja a megromlott kapcsolatot, vagy szabadulni akarnak a rossz házasság miatti magányérzetüktől, esetleg így tartják biztosítottnak magukat (pl. öregkorukra) vagy saját, teljesületlen vágyaikat szeretnék a gyermeken keresztül megvalósítani, beteljesíteni. Emiatt a szakemberek azt szokták javasolni, hogy gyermekvállalásra akkor kerüljön sor, ha a pár már összecsiszolódott és kiderült, hogy a kapcsolatuk eléggé teherbíró.

Bővebben: Az első gyermek születése...

Szabó-Tunkl Katalin

Megcsalás, félrelépés

Megcsalás - mi számít félrelépésnek?
Rámosolygott. Túl sokat beszélget vele. Megcsókolta. Lefeküdt vele. De csak egyszer. Többször.
Hogy kinek honnan kezdődik a megcsalás, ki mit ért hűtlenség alatt, nagy szóródást mutat a párok körében: van, aki már azért is neheztel, ha a párja nyíltan kedves egy ellenkező neművel, de olyanról is hallhatunk, akinek az alkalmai szex is belefér. Barátok között elhangozhat az alábbi: ”na ne már, ezen már kiakadsz?”, de ez is: ”te jó ég, ezt hogy tűrheted el neki?!”. Egyéni érzékenységünk függ meggyőződéseinktől, eddigi tapasztalatainktól, illetve magától az adott kapcsolattól is.

Bővebben: Megcsalás, félrelépés...

Berta-Szalóki Sára

Család és/vagy karrier?

Az elmúlt évtizedek változásai következtében csökkent a házasságkötések száma, viszont egyre több pár választja az élettársi kapcsolatot, egyrészt mint egyfajta „próbaházasságot”, melynél hosszabb-rövidebb együttélés után kötnek házasságot, másrészt saját jogán is. Ezzel együtt a gyermekvállalás időpontja is kitolódott, illetve csökkent a gyermekszám, termékenység is. Az emberek többsége azonban ma is családban él, így a kérdés továbbra is minden család életében jelen van: összeegyeztethető-e a családi élet és a karrier-építés, vagy pedig választanunk kell a kettő között?

Bővebben: Család és/vagy karrier...

Szabó-Tunkl Kata

Szeretetnyelvek

Egy párkapcsolatban - ha jól működik -, szeretünk adni és kapni, vagyis kifejezzük szeretetünket párunk felé, s ő is érezteti velünk törődését. Fontos azonban, hogy tudatában legyünk, mivel tehetjük boldoggá párunkat, s az sem hátrány, ha ő is tisztában van vele, mi minek örülünk. Mi határozzuk meg, mi a legfontosabb a számunkra, és mi az, amit a másiktól elvárunk. Ha gyakran előfordul, hogy párunk nem felel meg az elvárásainknak, veszélybe kerülhet a kapcsolat. A megoldás az lehet számunkra, hogy meghallgatjuk egymást, figyelünk egymásra: a másik igényeire, jelzéseire, melyekkel megmutatja nekünk, mit szeretne, hogyan tehetjük őt boldoggá. Talán önökkel is előfordult már, hogy úgy érezték, a társuk kedvében jártak, megtettek neki valamit, vagy vettek neki egy kedves ajándékot, de úgy tűnt, ő mégsem örült neki igazán. Ekkor feltehetően csalódottnak érezték magukat: „Megteszek érte mindent, és mégsem értékeli!” Mi lehet ennek az oka?

Bővebben: Szeretetnyelvek...

Szabó-Tunkl Kata

Gyakori tévhitek a pszichológiáról

A pszichológus a „vesémbe lát”?

Nem, a pszichológus nem gondolatolvasó, ezért kérdez olyan sokat. A kliens válaszai mentén tud képet kapni a kliens problémájáról, annak hátteréről, ezért is fontos, hogy a segítségkérő minél őszintébb legyen a pszichológusával. Ehhez persze bizalomra van szükség, s hogy kialakulhat-e a bizalom, az nagyrészt az első találkozás során dől el. A kliens és pszichológus kölcsönösen felméri egymást, s kölcsönös szimpátia esetén megkezdődhet a közös munka.

Bővebben: Gyakori tévhitek a pszichológiáról...

www.csaladesparterapia.hu | Copyright © 2013-2016. Minden jog fentartva! | Jogi nyilatkozat | Az oldalon található tartalom kizárolagos tulajdonosa a Complexpert Kft.